Dexia sticht 'slechte bank'

Print

Dexia sticht 'slechte bank'

De groep Dexia wordt hertekend. De Belgisch - Franse bankverzekeraar zou de goede stukken - onder andere Dexia Bank België - en slechte stukken (o.a. staatsobligaties van Griekenland en beleggingen in Amerikaanse woonleningen) van elkaar splitsen. De slechte delen worden samengebracht in een zogenaamde 'bad bank'. Die 'bad bank' zou waarborgen krijgen van de Belgische en Franse overheid.

Gisterenavond hield de raad van bestuur van Dexia van 18u tot middernacht een spoedvergadering over de problemen van de bank. Na afloop stelde hij "dat in het huidige klimaat de omvang van de portefeuille aan niet-strategische activa te zwaar op de groep blijft wegen. Daarom geeft hij aan de gedelegeerd bestuurder de opdracht hiervoor een structurele oplossing te zoeken, alsook om nieuwe groeivooruitzichten te bieden voor de historische commerciële activiteiten in België en in Frankrijk".

De opdeling tussen de goede en slechte delen - waarvoor dan staatsgarantie kan worden gevraagd - is nodig om het vertrouwen van de financiers in Dexia te herstellen. De bank moet dagelijks 100 miljard euro aan gelden bij andere banken aantrekken omdat ze meer heeft leningen heeft verstrekt dan ze zelf inzamelt bij de spaarders.

Het onevenwicht is vooral het gevolg van de toestand in Frankrijk. Daar beschikt Dexia niet over een eigen netwerk aan kantoren om bij de spaarder geld op te halen.

En net dat maakt het momenteel moeilijk. De banken wantrouwen elkaar. Ze vrezen namelijk hun geld niet terug te zien als ze dat uitlenen.

Het wantrouwen is onder meer ingegeven door de beleggingen die Dexia heeft gedaan. In haar portefeuille zitten immers heel wat Griekse staatsleningen, waarvan de terugbetaling wankel is. Voorts zit Dexia nog met een historische portefeuille aan beleggingen in Amerikaanse woonleningen, waarvoor zich hetzelfde probleem stelt.

Het probleem van de behoefte aan externe middelen werd maandag nog iets scherper. Het Amerikaanse agentschap Moody's dreigt er nu immers mee om de score voor drie dochterbedrijven te verlagen. Het gaat om die van Dexia Bank in België, Dexia Crédit Local in Frankrijk en Dexia Banque Internationale in Luxemburg. Eerder ging de beoordeling van de moedergroep al lager.

Beurs

De beslissing van Moody's weegt niet alleen op de financiering van de bank, maar ook op de beurswaarde van het bedrijf. Maandag werd het aandeel van de financiële groep 10,16% minder waard. Bij het sluiten kostte een aandeel van het concern nog 1,30 euro. Dat maakt dat de totale groep nog een prijskaartje hangt van 2,5 miljard euro. Dat is 47% minder dan met Nieuwjaar. Even was de koers zelfs weggezakt tot 1,24 euro per aandeel. Dat was dicht tegen de laagste koers van 1,23 euro van eind september.

Pistes

Intussen bekijkt Dexia ook een reeks andere pistes. Een ervan is een mogelijke samenwerking met de Banque Postale in Frankrijk. Die bank bezit wel een netwerk om spaargelden in te zamelen. Het zou de noodzaak voor Dexia om gelden extern aan te trekken verminderen. De Banque Postale heeft net als Dexia de Caisse de Dépôts et Consignations als belangrijk aandeelhouder. Bovendien is een instelling als Dexia in Frankrijk absoluut nodig voor de financiering van de lokale besturen.

Voorts moet Dexia nog steeds enkele bedrijfsonderdelen verkopen. Maar dat ligt momenteel niet makkelijk. Door de crisis op de financiële markten zijn kandidaat-kopers zeldzaam. Bovendien is het moeilijk om een goede prijs te krijgen.

Ook de piste om de financiële structuur van Dexia te verstevigen door het ophalen van vers geld via een uitgifte van nieuwe aandelen ligt moeilijk. Tal van grote aandeelhouders van Dexia kunnen immers niet volgen omdat ze zelf in de problemen zitten. Dat is onder meer het gevolg voor de Gemeentelijke Holding, Ethias en Arco.

Johan VAN GEYTE

Nu in het nieuws