Telefacts voortaan om 20.40u

Print
Voor het eerst in ruim twintig jaar programmeert vtm vanaf dinsdag het bekende actuaprogramma in volle prime-time. Voortaan zal gastvrouw Cathérine Moerkerke elke week drie reportages aan mekaar praten. Al gaat ze binnenkort wel op zwangerschapsverlof.
Weinig commerciële zenders brengen een journalistiek magazine als Telefacts om half negen. "Wij doen het wel omdat het voor vtm een absolute doelstelling is geworden om nog relevanter te zijn', zegt hoofdredacteur Nicholas Lataire. "Die relevantie is voortaan een speerpunt in de programmering. Daarom zetten we Telefacts twee uur vroeger op de avond." Telefacts onderging de laatste jaren geregeld een facelift. "Dit is zeker geen herlancering van de laatste kans. Anders had vtm dit nooit op zo'n prominente plek gezet', vult hoofdredacteur Bart Van Doorne aan. "Bovendien blijft Telefacts herkenbaar. Er zal wat veranderen, maar we gaan het warm water niet heruitvinden. Ook willen we geregeld terug zelf nieuws maken, in plaats van te volgen. Dat is lastiger, maar daar worden middelen voor vrijgemaakt."

Voortaan krijgt Telefacts met Catherine Moerkerke één gezicht. "Ik ben vooral de presentatrice. Mee op pad gaan om reportages te maken is praktisch onhaalbaar omdat ik te veel aan de slag ben bij Het nieuws", zegt ze. "Door mijn zwangerschap zal ik rond januari even uit roulatie zijn vanwege de bevalling. Er komt dan een vervanger, maar er moet nog beslist worden wie dat zal zijn."
Nu in het nieuws