Onderhandelaars zonder enig resultaat uit elkaar vannacht

Onderhandelaars zonder enig resultaat uit elkaar vannacht

Onderhandelaars zonder enig resultaat uit elkaar vannacht

Print
Formateur Di Rupo en de acht partijen zijn vannacht om half twee uit elkaar gegaan zonder enig resultaat. Vanmiddag wordt er verder gepraat. Twistappel is de splitsing van het gerechtelijke arrondissement BHV.

Een van de knelpunten blijft de vraag of Franstaligen in Halle-Vilvoorde automatisch in het Frans kunnen worden berecht. De Franstaligen willen dat recht verankeren, voor de Vlamingen komt dat neer op nieuwe faciliteiten en is het totaal onaanvaardbaar.

De plenaire vergadering tussen de acht was gisteren pas om 22 uur, met twee uur vertraging, van start gegaan. De formateur startte zijn werkzaamheden maandag iets na de middag met een gesprek met de vertegenwoordigers van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen!.

Normaal gezien zou de formateur vanaf 16.00 uur met PS, MR, cdH en Ecolo samenzitten, om twee uur later een plenaire vergadering te starten. Maar Di Rupo zag de Vlaamse partijen pas om 17.30 uur voor de tweede keer en het onderhoud met de Franstaligen volgde pas daarna. Om 20.00 uur zouden alle acht partijen dan gaan samenzitten, maar die plenaire vergadering startte uiteindelijk pas om 22 uur.

Moeizaam

De onderhandelaars zoeken nog altijd een oplossing voor het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, nadat ze vrijdag en zaterdag zonder akkoord uit elkaar waren gegaan. De gesprekken zaten afgelopen weekend muurvast.

De Vlamingen zouden nu een nieuw voorstel op tafel hebben gelegd, maar het is afwachten hoe de Franstaligen daarop zullen reageren. Formateur Di Rupo hoopte vannacht toch nog tot een akkoord te komen.

"Franstalige rechters in Vlaamse rechtbanken, dat kan niet. In China heb je ook geen Nederlandstalige rechters", zei Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) maandagmorgen nog. "De Franstaligen hebben nu al bepaalde rechten en die lijken te volstaan", sprak ook Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V). "Het gaat dan over de rechten van verdediging en niet over de taal van magistraten."

.

Nu in het nieuws