Antwerpen kan fileleed halveren dankzij nieuwe fototechniek

Antwerpen kan fileleed halveren dankzij nieuwe fototechniek

Antwerpen kan fileleed halveren dankzij nieuwe fototechniek

Print
In de provincie Antwerpen is het proefproject met fotogrammetrie positief beoordeeld door de Antwerpse wegpolitie. Door die techniek is het niet langer nodig een deskundige van het parket naar zware ongevallen te sturen en kunnen metingen worden uitgesteld tot een later tijdstip, zodat het fileleed kan worden gehalveerd.

De resultaten van het proefproject werden maandag voorgesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). In anderhalf jaar tijd werden 52 dossiers behandeld met fotogrammetrie, waaronder 18 dodelijke ongevallen en een overval op een geldtransport.

Foto's van erg hoge kwaliteit

De techniek bestaat onder meer uit het nemen van foto's van erg hoge kwaliteit en het aanbrengen van markeringen rond alle voertuigen en sporen. Die markeringen blijven bij helder weer 48 uur lang zichtbaar, waardoor metingen kunnen worden uitgesteld tot na de drukste uren in het verkeer en de weg na een ongeval sneller kan worden vrijgemaakt.

De grootste tijdwinst bestaat er echter uit dat deskundigen van het parket bij zware of complexe ongevallen niet meer ter plaatse moeten komen, maar zich achteraf kunnen baseren op de foto's en schetsen van de politie.

Kostprijs

Zowel de parketten als experts uit het buitenland, waar de techniek al langer bestaat, hebben het project positief geëvalueerd. De kostprijs in Antwerpen bedroeg 50.000 euro aan materiaal en een opleiding voor 13 agenten.

Foto: BFM

Nu in het nieuws