Vooral moeders geven seksisme door aan kinderen

Vooral moeders geven seksisme door aan kinderen

Vooral moeders geven seksisme door aan kinderen

Print
Het is vooral de moeder die bepaalt of haar kinderen al dan niet seksistische attitudes kweken. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Baskenland.

De Baskische onderzoekers gingen na hoe het doorgeven van die discriminerende vooroordelen verliep tussen moeder en dochter, moeder en zoon, vader en dochter, en vader en zoon.

De conclusie is dat de moeder de grootste invloed uitoefent in dit proces. "De graad van seksisme bij de moeder is in grotere mate gelinkt aan die van haar zonen en dochters in vergelijking met de invloed van de vader", zegt Maite Garaigordobil, medeauteur van de studie.

Paradoxaal

Garaigordobil noemt het paradoxaal dat "vrouwen de belangrijkste slachtoffers van seksisme zijn, en dat uitgerekend zij een grotere invloed hebben bij de transfer van zulke schadelijke houdingen."

Als mogelijke verklaring wijzen de auteurs onder meer op de grotere hoeveelheid tijd die moeders met hun kinderen doorbrengen en de huishoudelijke taken waartoe de moeder hen stimuleert.

Voor het onderzoek deden Garaigordobil en medeauteur Jones Aliri een beroep op 1.455 adolescenten en hun vaders en moeders.

IPS

Nu in het nieuws