Unieke beelden: vis gebruikt gereedschap om schelp te openen (video)

Print
Voor het eerst is op video vastgelegd hoe een vis gereedschap gebruikt.

In de video is te zien hoe een vis uit de Labridae-familie (lipvissen) een schelp opgraaft, die naar een rots transporteert en de schelp herhaaldelijk tegen de rots slaat om ze open te breken.

Het filmpje werd gemaakt door Giacomo Bernardi, professor aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz. Hij schoot de beelden in 2009 in Palau.

"Wat we zien is zeer interessant. Het dier graaft de schelp uit het zand en zwemt dan lange tijd om een geschikte plek te vinden om de schelp te openen", aldus Bernardi.
"Er komt heel wat denken aan te pas, omdat er heel wat stappen zijn om te nemen. Voor een vis is dat bijhoorlijk bijzonder."

Hetgeen op de beelden te zien is, lijkt sterk op eerdere meldingen van gebruik van gereedschap bij vissen. Telkens ging het om een soort lipvis die een steen gebruikte om schelpen open te breken.

Interessant is ook dat lipvissen tot een van de grootste en meest diverse families van zeevissen behoren. Bernardi heeft gemerkt dat veel vissen uit de soort die gebruik maken van gereedschap, niet eens nauw verwant zijn met elkaar.
"Ze bevinden zich aan de uiteinden van de ontwikkelingsstamboom, dus het zou kunnen dat het om diepgeworteld gedrag gaat. Het zou kunnen dat alle lipvissen dit doen. Maar we spenderen zo weinig tijd onder water om vissen te observeren. Het gebeurt ook zo snel, het is makkelijk te missen."

Bekijk de beelden via YouTube:

Foto YouTube

Nu in het nieuws