Zware aanslag op Antwerpse diamantwijk herdacht

Zware aanslag op Antwerpse diamantwijk herdacht

Zware aanslag op Antwerpse diamantwijk herdacht

Print
In de Antwerpse diamantwijk is maandagvoormiddag de aanslag van 30 jaar geleden herdacht op een joodse synagoge in dezelfde wijk. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en viel er een zestigtal gewonden.

Op 20 oktober 1981 werden Antwerpen en de joodse gemeenschap opgeschrikt door een zware bomaanslag in een synagoge in de Hoveniersstraat, in het hart van de diamantwijk. Drie mensen vonden de dood. Zestig anderen liepen verwondingen op.

Sinds die aanslag zijn de belangrijkste straten van de wijk, zoals de Vestingsstraat, de Hovernierstraat en de Rijfstraat zwaar beveiligd en de straten worden met slagbomen afgesloten.

De daders werden nooit gevonden en de aanslag werd nooit opgeëist, maar beide aanslagen bleken later het werk van een terreurgroep, verbonden aan het extreem-links Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

De herdenking werd bijgewoond door enkele prominenten, waaronder burgemeester Patrick Janssens (sp.a) die een toespraak hield. Volgens Antwerps burgemeester Patrick Janssens was de aanslag van dertig jaar geleden het moment waarop in Antwerpen "de naïviteit voorgoed verdween dat zoiets in Antwerpen nooit zou kunnen gebeuren".

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) en Antwerps gouverneur Cathy Berx waren aanwezig op de plechtigheid.

Man opgepakt tijdens herdenking

Tijdens de plechtigheid pakte het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie een man op. Hij werd voor verhoor meegenomen, maar zou geen onmiddellijke bedreiging hebben gevormd.

"De man werd gearresteerd omdat hij zich verdacht gedroeg en voor verhoor meegenomen onder meer om zijn identiteit te controleren, maar hij vormde zeker geen bedreiging voor de plechtigheid", aldus woordvoerster Veerle De Vries van de lokale politie.

Foto: BFM

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio