15 procent video's op Facebook zijn gevallen van 'Likejacking'

15 procent video's op Facebook zijn gevallen van 'Likejacking'

15 procent video's op Facebook zijn gevallen van 'Likejacking'

Print
Zowat 15 procent van de video's die op Facebook circuleren hebben een dubieuze achtergrond. Iemand heeft ze gemanipuleerd om ze buiten de wil van de gebruiker op het prikbord van die gebruiker te plaatsen.

'Likejacking' is een term waarmee aangegeven wordt dat een video of ander materiaal niet vrijwillig door de gebruiker gedeeld of 'geliked' is. Videootjes die door iemand worden aangeklikt op het prikbord van een andere gebruiker, worden zonder tussenkomst 'geliked' en verschijnen ook automatisch op het eigen prikbord.

Malware!

Vaak verwijst de video door naar een onbetrouwbare site met bijvoorbeeld malware. Dat maakt beveiligingsbedrijf Norton maandag bekend. Voor het onderzoek werden 3,5 miljoen berichten met video’s geanalyseerd.

Gratis applicatie

Norton heeft een gratis applicatieom je nieuwsberichten te scannen. “Elke keer dat likejacking opgemerkt wordt tijdens het scannen van een nieuwsoverzicht, zal er een melding op het prikbord worden geplaatst zodat de vrienden van deze persoon worden gewaarschuwd dat ze vooral niet op de link moeten klikken", aldus Norton. De applicatie moet wel zelf door gebruikers aangezet worden.

Nu in het nieuws