Vooral goede verdieners profiteren van groene lening

Vooral goede verdieners profiteren van groene lening

Vooral goede verdieners profiteren van groene lening

Print
Wie nog wil genieten van de voordelen van een groene lening voor de financiering van een aantal energiebesparende investeringen zal zich moeten haasten. Eind dit jaar loopt de maatregel af. Bij een groene lening betaalt de overheid een belangrijk deel van de intrestlasten. En opmerkelijk: tot nog toe profiteerden vooral de betere verdieners van die mogelijkheid.

De groene lening werd ingevoerd op 1 augustus 2009 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009. De overheid neemt hierbij 1,5% van de intrestlasten voor zich. Het saldo mag de kredietnemer inbrengen in zijn belastingaangifte en geeft recht op een belastingvermindering van 40% van dat bedrag.

Een kwart van de leningen die op dit stramien al werden toegestaan, verliepen via KBC. In bedrag gaat het zelfs om bijna een op de drie.

Uit een doorlichting van die portefeuille blijkt dat 30% van de groene verbouwingsleningen wordt afgesloten door cliënten ouder dan 50 jaar. Dat is dubbel zoveel dan voor gewone leningen.

En het inkomen van meer dan 60% van de (hoofd)ontleners van groene verbouwingsleningen ligt hoger dan 3.000 euro. Het zijn dus in hoofdzaak de 'hogere' inkomens die van deze overheidsmaatregelen gebruik maken.

JVG

Nu in het nieuws