N-VA voor preventie in plaats van een vettaks

De N-VA is niet gewonnen voor het idee van een vettaks. Denemarken voert zo'n belasting op ongezonde levensmiddelen in. N-VA-senator Louis Ide ziet meer heil in preventie dan in een nieuwe belasting.

"Dat er dringend iets moet gedaan worden aan onze leefgewoontes staat als een paal boven water", zegt Ide. "Maar een vettaks brengt geen zoden aan de dijk. Je bant geen ongezonde eetgewoontes met een extra taks, je spijst er alleen de staatskas mee. Als het echt om de gezondheid van onze burgers draait, moeten we de gemeenschappen aanmoedigen om meer te investeren in preventie."

Ook skiën belasten?

"De hoge kostprijs van een pakje sigaretten heeft in het verleden ook weinig of niets veranderd aan het rookgedrag van de mensen. En bovendien neigt een vettaks naar regelneverij. Hoe ver willen we hier in gaan? Moeten we straks ook een taks voor skiërs uitvinden? Want die sport veroorzaakt veel orthopedische problemen. Of waarom niet een taks op sporten in het algemeen? Want sporten mag dan al gezond zijn, het veroorzaakt ook veel blessures. Nee, we moeten toch een beetje serieus blijven", zegt de N-VA-senator.

Bonus

De N-VA pleit voor meer investeringen in preventie, maar zegt dat Vlaanderen over te weinig budgetten beschikt. "Toen de N-VA nog mee aan tafel zat, was dit één van onze punten: hevel preventie volledig over naar de gemeenschappen - nu zit een deel nog federaal - en zorg voor een bonus malus. Wie investeert in preventie moet een bonus krijgen. Naar wat ik hoor is deze piste ondertussen van de onderhandelingstafel", zegt Ide.

Nu in het nieuws