Overleden Nobelprijswinnaar Geneeskunde mag prijs houden

Overleden Nobelprijswinnaar Geneeskunde mag prijs houden

Overleden Nobelprijswinnaar Geneeskunde mag prijs houden

Print
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaan Bruce Beutler, de Luxemburger Jules Hoffmann en de Canadees Ralph Steinman. Steinman overleed amper drie dagen geleden.

Beutler en Hoffmann kregen de onderscheiding voor de ontdekking van de aangeboren immuniteit. Zij ontvangen de helft van het prijzengeld. Steinman wordt gelauwerd voor de ontdekking van de dendritische cellen die het immuunsysteem activeren.

Dat deelde het Karolinska-Instituut maandag in Stockholm mee. De hoogste onderscheiding voor geneeskunde is met omgerekend 1,1 miljoen euro gedoteerd.

Vorig jaar kreeg de Brit Robert Edwards de prijs toegekend voor de ontwikkeling van de kunstmatige bevruchting.

Overleden

Opmerkelijk is dat Ralph Steinman afgelopen vrijdag overleed. De Nobelprijs wordt normaal niet postuum uitgereikt, maar dit jaar maakt het Nobelprijscomité een uitzondering. Steinman mag de prijs houden en het comité laat daarmee zijn eigen statuten links liggen. Toen de prijs werd toegekend, was het comité nog niet op de hoogte van Steinmans overlijden.

Dinsdag en woensdag volgen de Nobelprijzen voor Fysica en Scheikunde. De feestelijke overhandiging vindt traditioneel op 10 december plaats, op de overlijdensdag van de stichter van de prijs, Alfred Nobel.

Nu in het nieuws