Marleen Temmerman (sp.a) wil Deense vettaks bestuderen

Marleen Temmerman (sp.a) wil Deense vettaks bestuderen

Marleen Temmerman (sp.a) wil Deense vettaks bestuderen

Print
Sp.a-senator Marleen Temmerman ziet wel iets in een vettaks, een belasting op ongezonde levensmiddelen die Denemarken invoert. Ze wil het idee alvast bestuderen, zei ze maandag op de VRT-radio. Ook CD&V-parlementslid Tom Dehaene vindt een vettaks in ons land het bestuderen waard.

De Denen moeten voortaan belasting betalen voor ongezonde vetten in hun levensmiddelen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Boter en bepaalde soorten vlees bijvoorbeeld worden daardoor duurder.

Temmerman wijst erop dat er voor heel wat voedingsmiddelen met "ongezonde" onverzadigde vetten alternatieven zijn met "gezondere" verzadigde vetten. Alleen zijn die vaak duurder. Ze vindt dat er een systeem moet komen waardoor ongezond voedsel duurder wordt en gezond voedsel goedkoper.

Zo'n systeem zou niet alleen beter zijn voor het individu, maar ook voor de samenleving. Overgewicht en de ziektes die ermee gepaard gaan kosten immers veel geld aan de gezondheidszorg, zei Temmerman nog.

Dehaene: 'vettaks overwegen'

CD&V-parlementslid Tom Dehaene, die in het Vlaams Parlement lid is van de commissie Welzijn en Volksgezondheid, schiet het idee niet af. "Ook in België heeft 1 op de 2 overgewicht. We moeten een vettaks dus wel overwegen. Ook niet vergeten dat voldoende bewegen even belangrijk is", zegt hij op Twitter.

LDD-parlementslid Jurgen Verstrepen zegt ook niet zomaar 'nee' tegen het idee. "Een vettaks moet kunnen als de overheid (voor) gezonde voeding BTW verlaagt en goedkoper maakt", twittert hij.

Foto: Photo News

Lees ook: N-VA voor preventie in plaats van vettaks

Nu in het nieuws