Onkelinx wil nog meer belasten dan in nota Di Rupo staat

In een interview met de krant Le Soir pleit PS-kopstuk Laurette Onkelinx voor een belasting op grote vermogens. De PS-vicepremier wil ook fors snoeien in de notionele intrestaftrek, een belastingvermindering voor bedrijven. "Zowel links als rechts moeten taboes laten vallen", zegt ze.

ghouben

De nota van formateur Di Rupo gaat voor partijgenote Onkelinx blijkbaar niet ver genoeg. Er zullen zowel nieuwe inkomsten als minder uitgaven moeten komen.

Werkloosheid hervormen

De PS-politica erkent dat er zware hervormingen moeten komen in de werkloosheidsuitkeringen en de brugpensioenen en dat de kosten van de gezondheidszorg binnen de perken moeten worden gehouden.

Langs de andere kant wil Onkelinx dat de notionele intrestaftrek - een fictieve aftrek die bedrijven kunnen inbrengen voor met eigen vermogen gefinancierde investeringen - serieus aan banden wordt gelegd. De maatregel kost de schatkist meer dan vier miljard euro, meent ze, terwijl die nauwelijks een half miljard had mogen kosten.

7 tot 10 miljard

De PS-vicepremier vraagt ook dat de meerwaarden op aandelen sterker belast worden. Ze pleit ook voor een vermogensbelasting die verder gaat dan wat in de formateursnota van haar partijvoorzitter Elio Di Rupo staat.

Om het begrotingstekort voor volgend jaar te beperken tot 2,8 procent moet de politiek de komende dagen op zoek naar zeven tot tien miljard euro.

MEER OVER Laurette Onkelinx