Food

Gegratineerd witloof met ham

Print

Gegratineerd witloof met ham

Ingrediënten voor 4 personen:

12 witloofstronken, 12 sneden ham, nootmuskaat, peper en zout, 300 g gruyèrekaas, een klont boter, sap van een halve citroen (voor de sabayon), 2 eierdooiers, 4 lepels wit bier, 4 lepels groentebouillon, peper en zout, 50 g gesmolten boter, sap van een halve citroen (eventueel).

Bereiding:

1 Boter een ovenschotel in met boter, doe er de witloofstronken in, evenals een weinig water, peper en zout en het sap van de citroen. Zet het deksel op de pan en laat gedurende een twintigtal minuten tot een halfuurtje garen in een oven van 180°C.

2 Neem het gegaarde witloof uit de oven en laat goed uitlekken.

3 Draai rond de witloofstronken vervolgens een sneetje ham (wanneer het witloof nog warm is) en houd warm in een oven op lage temperatuur.

4 Strooi ondertussen de gruyèrekaas op de ovenplaat, laat gedurende 10 minuten in een oven van 160°C mooi krokant worden, versnijd in plakjes en laat afkoelen.

5 Klop de sabayon van de eierdooiers, het wit bier en de groentebouillon. Let goed op dat je hierbij geen vet gebruikt, zoniet zal de sabayon mislukken. Kruid met peper en zout en werk af met gesmolten boter (40°C warm) en eventueel het sap van een halve citroen.

6 Giet de sabayon over het witloof en werk af met de gruyèrekoekjes.

http://www.ambiance.be

NIET TE MISSEN