Griekenland zorgt weer voor  rode beursdag

Griekenland zorgt weer voor rode beursdag

Griekenland zorgt weer voor rode beursdag

Print
De aandelenbeurzen in Azië zijn maandag flink gedaald. Aanleiding is het bericht dat Griekenland dit jaar uitkomt op een hoger begrotingstekort dan afgesproken met de EU en IMF. Daardoor groeit wereldwijd de onrust over de Europese schulden- en mogelijk ook bankencrisis.

Als Europa de Aziatische beursbarometers volgt vandaag, wordt het weer een verliesdag. De Europese openingsindicatoren wijzen op verliezen tussen 2,5 en 3 procent voor de Europese beurzen.

De beurs van Hongkong stond 4,95% lager aan het eind van de ochtendhandel. De beurs van Tokio zakte 2,3% kort na opening ondanks een verbeterd producentenvertrouwen in Japan. De indices in Australië en in Singapore gingen ongeveer 2% lager.

Griekenland heeft zondag bevestigd dat het de internationaal opgelegde doelstellingen voor de begrotingstekorten niet zal halen. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds legden bij het geven van noodsteun een begrotingstekort op van 7,6% van het nationaal inkomen (bbp) dit jaar en 6,5% in 2012.

Het Griekse ministerie van financiën bevestigde dat het tekort dit jaar 8,5% zal bedragen, gevolgd door 6,8% volgend jaar. De krimp in de Griekse economie is dus groter dan eerst voorspeld. Dat is ondermeer een gevolg van de al doorgevoerde besparingen die het consumentenvertrouwen van de Grieken bijna volledig hebben weggeveegd.