Jeugd wil weg uit Griekenland

Jeugd wil weg uit Griekenland

Jeugd wil weg uit Griekenland

Print
Duizenden jonge Grieken proberen naar het buitenland te emigreren voor werk of studies. Deskundigen spreken nu al van een "verloren generatie."

In het centrum van hoofdstad Athene staat elke dag lange rij Grieken te wachten op de nodige documenten om Griekenland te verlaten voor studie of werk. De meeste zijn jongeren, die enkele uren later gaan aanschuiven bij de buitenlandse ambassades op zoek naar een visum.

De rijen wachtenden zijn een symptoom van de emigratiegolf die in Griekenland is op gang gekomen. Naarmate het land verder wegzinkt in de economische crisis, proberen duizenden jongeren het land uit te raken.

"Griekenland is een woestijn"

De werkloosheidsgraad steeg vorige maand officieel tot 16 procent. Minister van Financiën Evaggelos Venizelos gaf publiekelijk toe dat de economie sneller kromp dan gevreesd, en dat de trend zich ook volgend jaar nog zal doorzetten.

Nieuwkomers op de arbeidsmarkt worden het hardst getroffen, met een werkloosheidsgraad van meer dan 40 procent voor jongeren tussen 15 en 29. Vooral die categorie zoekt kansen in het buitenland.

Maar ook wie het beter heeft, wil soms weg. Andreas Kallisteris was jarenlang op hoog niveau betrokken bij het beleid. "Ik kan geen invloed uitoefenen op de toekomst en ik kan de beslissingen van een mislukte regering niet sturen. Er zijn geen vooruitzichten in dit land. Ik verlaat een woestijn. Nu de beste werkkrachten het land verlaten, zullen onder meer de opkomst van extreem rechts en de onderontwikkeling snel sociale problemen worden. Ik keer pas terug als de huidige generatie van machthebbers de aftocht blaast."

Emigratie

Sommige verenigingen van Grieken in het buitenland helpen hun emigrerende landgenoten. In Australië heeft de Griekse gemeenschap de handen ineengeslagen om werkzoekenden te helpen. Op de Australische ambassade in Athene wordt op 8 en 9 oktober een conferentie gehouden voor potentiële migranten en werkgevers. Daar wordt veel volk verwacht.

De precieze omvang van de emigratie en de impact op de economie is moeilijk in te schatten, maar deskundigen lijken pessimistisch. Savvas Robolis, hoofdonderzoeker van de Griekse vakbondskoepel, beschrijft de jongeren als "de verloren generatie van Griekenland."

Bron: IPS
Archiefbeeld: Photonews

Nu in het nieuws