Steeds meer Belgen lijden honger

Steeds meer Belgen lijden honger

Steeds meer Belgen lijden honger

Print
Bij de mensen die beroep doen op hulporganisaties zijn steeds meer Belgen. Die verschuiving van asielzoekers en buitenlanders naar Belgen heeft zich door de verarming pas de laatste jaren doorgezet. Het gaat om mensen die hun job verloren hebben, alleenstaanden die in de problemen zijn geraakt door een scheiding of een ongeval en tenslotte gepensioneerden met een klein pensioentje.

"De situatie van de Belgen is vaak nog het schrijnendste van al", zegt Rita Somers van Onthaal Sint-Antonius. "We krijgen gezinnen met kinderen binnen die echt honger lijden". De situatie is zeer ernstig, want voor een Belg zijn hand uitsteekt naar hulp moet hij echt wel geen andere oplossing zien, zegt Somers in een krant van De Persgroep.

Onthaal Sint-Antonius in Antwerpen bedeelt tweewekelijks voedselpakketten en bereikt daarmee maandelijks tussen vijf- en zevenhonderd mensen. De verhouding tussen Belgen en buitenlanders is nu ongeveer fifty-fifty.

De Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck (sp.a) beaamt dat het aantal hulpbehoevenden het afgelopen jaar fors de hoogte in ging. De armoedemigratie zit daar voor een hele brok tussen. In Gent zijn het vooral ingeweken Bulgaren en Roma die aankloppen, Antwerpen kent hetzelfde probleem "maar dan met de hele wereld", aldus De Coninck. Volgens haar speelt de economische crisis een grote rol. "De leef- en minimumlonen zijn in de voorbije tien jaar amper gestegen, maar kijk eens naar uw eigen basiskosten?"

Nu in het nieuws