Drie Gentse tieners  pesten Sander (16) dood

Drie Gentse tieners pesten Sander (16) dood

Drie Gentse tieners pesten Sander (16) dood

Print
"Ik heb nooit geloofd dat mijn zoon zélf uit het leven is gestapt", zegt de mama van Sander Van Yper (16) uit Ledeberg (Gent). Een maand na zijn dood krijgt ze gelijk. Drie jongeren zijn opgepakt omdat ze de tiener 'geholpen' hebben bij zijn sprong uit een appartement.

Twee van de drie tieners die verdacht worden van het afpersen van Sander blijven aangehouden. Dat heeft de raadkamer maandag beslist. Een derde verdachte, een 17-jarige jongen, zit in een gesloten instelling. De advocaten van de twee meerderjarigen beweren dat de minderjarige jongen, die momenteel in een gesloten jeugdinstelling de spilfiguur is in deze zaak.

Tot voor kort begreep niemand waarom hij eind augustus uit het raam van een appartement op de negende verdieping is gesprongen.

"Ik heb hem twee dagen daarvoor nog gezien", zegt een goeie vriendin. "Hij was vrolijk zoals altijd en maakte toekomstplannen." Een paar vrienden verklaarden aan de politie dat Sander bang was, dat hij werd bedreigd. Alleen wisten ze niet door wie. Hij had het alleen over Marokkanen". Maar Sander had veel Marokkaanse vrienden.

De Gentse politie beet zich vast in de zaak. Afgelopen week werden drie jonge Marokkanen gearresteerd in Gent. Twee achttienjarigen zitten in de gevangenis, een minderjarige werd opgesloten in de jeugdinstelling van Everberg.

Vechthond

"Ze zijn in verdenking gesteld van afpersing met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk te doden", zegt An Schoonjans van het Gentse parket.

Hoofdverdachte T. (17) voerde al maanden een schrikbewind in de volkse wijk Brugse Poort. "Hij dealde er drugs en hield zijn tegenstanders op afstand met zijn gevaarlijke vechthond", zegt een buurtbewoner.

Nu in het nieuws