Onderzoeksrechters ondervraagd over zaak-Ronald Janssen: Volg live

Nadat vorige week de speurders het onderzoek naar de moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans mochten toelichten, krijgen vandaag hun verantwoordelijken het woord. Eerst komt de onderzoeksrechter van de veelbesproken Leuvense speurders, Kristof Van Impe, aan het woord.

fvranckx

"Van meet af aan had ik duidelijk de indruk dat het een complex, langdurig en raar onderzoek ging worden. Voor een verdwijning bestaat een draaiboek, maar voor zo'n moord niet. Alle mogelijke middelen zijn wel aangewend", zo verklaarde Onderzoeksrechter Van Impe.

Volg de zevende dag van het proces live via onze reporter ter plaatse:

Proces Janssen: Volg de zevende dag live

Net zoals de speurders van de federale politie van Leuven al aanhaalden bevestigde de onderzoeksrechter dat er in Leuven geen middelen of tools bestonden om gegevens en tips te verwerken, te beheren en te analyseren. "In Leuven was men van plan zo'n analyse te starten, maar dat heb ik nooit gezien. De mensen van de federale politie van Turnhout ontwierpen een database en zij hebben dan het dossier herlezen,'' aldus Van Impe, die eraan toevoegde dat er in het dossier Van Uytsel in juli 2008 geen aanknopingspunt en geen motief bestonden en dat er zeer veel vragen waren.

"Het screenen was nieuw voor mij. Ik had er geen ervaring mee. Ik meende dat er duidelijke parameters moesten zijn voor de screening, maar de werkmethode is nooit vastgelegd op papier. Ik had gevraagd dat vast te leggen in een pv, maar heb dat pv nooit gezien,'' ging Van Impe verder.

Voorzitter Jordens vroeg hem wanneer de eerste keer de naam van Ronald Janssen gevallen was. "In april 2008 kwam de naam voor het eerst ter sprake en die tip werd ook besproken. Ik gaf de opdracht alle tips in een pv te verwerken, maar nadien heb ik nooit een pv gezien. Een tweede keer viel zijn naam in augustus 2008. Er was buurtonderzoek gebeurd en hij bleek onberispelijk door het leven te gaan. Er waren onvoldoende concrete aanwijzingen om hem als verdachte naar voren te schuiven,'' zo zegt Van Impe.

Eerder dan augustus 2008 had Van Impe geen enkel informatierapport van de zone West-Limburg via de federale politie van Leuven doorgekregen. "Ik heb nooit listings van namen gezien,'' antwoordde de onderzoeksrechter op een vraag van voorzitter Jordens, die zei dat speurder Bart Van Uffel al in mei 2007 een lijstje met drie namen had, waaronder Janssen.

"Ik veronderstel dat het moest gezien worden als een denkpiste of werkhypothese. Na het dossier Van Uytsel heb ik persoonlijk zeer veel geleerd en ik hoop dat de politie ook veel heeft geleerd. Informatiebeheer en communicatie onderling zijn belangrijk. Wie ben ik, als er bij overlegmomenten terughoudendheid of passiviteit optreedt bij de politiemensen,'' aldus Van Impe, die als onderzoeksrechter zijn werk stopzette.

Nadien komen hun collega's uit Hasselt, Ilse Lommelen en Kris Gruyters, getuigen.

MEER OVER Sauzen