Helft zelfstandigen van Oost-Europese komaf verdient na drie jaar nog niets

Van de Polen, Bulgaren en Roemenen die zich in ons land als zelfstandige inschrijven, heeft de kleine helft na drie jaar nog geen enkel inkomen uit hun activiteit. Dat kan erop duiden dat er frauduleuze bedoelingen in het spel zijn.

jvangeyte

De afgelopen tien jaar is het aantal buitenlandse zelfstandigen in ons land met bijna 70% gestegen. Vooral het aantal Polen, Bulgaren en Roemenen steeg de laatste 5 jaar spectaculair met 240%, van 9000 naar 21.000.

Maar euforie is uit den boze, zegt de kmo-organisatie Unizo. Na drie jaar heeft 42% nog geen inkomen uit zijn activiteit. “Ofwel geven zij niet alles aan, ofwel maken ze zeer veel kosten, ofwel hebben ze effectief niets. Vermoedelijk is het zelfstandige statuut voor een deel van deze groep een formeel scherm waarachter een informele economie en of een simpele aanvraag voor een verblijfsvergunning schuil gaat", aldus topman Karel Van Eetvelt.

Vooral in het Brussels gewest is het aandeel van de niet-Belgische zelfstandigen met 34% zeer hoog. In de andere gewesten komen ze maar aan 6%.

Ook steden als Antwerpen (18%) en Gent (10%) hebben relatief veel niet-Belgische zelfstandigen.

Opvallend is verder dat de 'oude' Europeanen zeer gelijkmatig verdeeld zijn over het land. Maar nieuwelingen trekken meestal naar Brussel. Meer dan de helft van de starters in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is van niet-Belgische nationaliteit. De nieuwe Europeanen zijn vooral werkzaam in de handel en de nijverheid.

JVG

Lees ook:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER