"Geen sociale bijstand aan Oost-Europeanen tijdens eerste drie maanden"

Uittredend staatssecretaris voor de fraudebestrijding Carl Devlies wil dat de komende regering het moeilijker maakt voor Oost-Europese arbeiders om van het Belgische systeem van sociale opvang misbruik te maken. Zo pleit hij ervoor om de nieuwkomers geen steun meer te geven tijdens de eerste drie maanden aanwezigheid in ons land.

jvangeyte

De Europese verblijfsrichtlijn van 2004, die werd omgezet in Belgisch recht met ingang op juni 2008, geeft inwoners van de Europese Unie het recht om meer dan 3 maanden in een andere lidstaat te verblijven als zij werknemer, zelfstandige of werkzoekende zijn of als ze kunnen aantonen over voldoende bestaansmiddelen en een ziektekostenverzekering te beschikken. Wordt hun aanvraag door de gemeente aanvaard, dan worden ze hier ingeschreven in het vreemdelingenregister en verwerven ze een ‘gecontroleerd’ verblijfsrecht van 3 jaar. Als in die periode geen misbruiken aan het licht komen, verwerven ze na 3 jaar automatisch een duurzaam verblijfsrecht.

Vanaf het ogenblik dat het verblijfsrecht van meer dan 3 maanden is aanvaard, kunnen ze een beroep doen op sociale bijstand. Dit betekent dat wie bij zijn aanvraag bij de gemeente onmiddellijk alle documenten kan voorleggen, ook onmiddellijk een verblijfsrecht krijgt en in aanmerking kan komen voor sociale bijstand. Op die manier gebeurt het dat EU-burgers die minder dan 3 maanden in België verblijven, sociale bijstand krijgen. Dit leidt tot een toevloed van Oost-Europeanen, van wie er zich een groep van valse documenten bedient.

"We moeten echter niet soepeler zijn dan Europa", aldus Devlies. De Europese richtlijn bepaalt dat het gastland niet verplicht is om gedurende de eerste 3 maanden sociale bijstand te verlenen. Werkzoekenden kunnen voor Europa zelfs langer dan 3 maanden van sociale bijstand uitgesloten worden, namelijk zolang ze niet gewerkt hebben.

Devlies wil daarom dat de regels verstrengen, bijvoorbeeld door de eerste drie maanden niet langer sociale bijstand te geven. Voorts wil hij dat het verblijfrecht wordt ingetrokken bij valse verklaringen en fictieve aansluitingen.

JVG

Lees ook:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER