Gevangeniswezen wist niet dat ontsnapte uit Merksplas moordenaar was

Het Directoraat-Generaal van het Belgische Gevangeniswezen wist niet dat de 31-jarige Albanees die maandag uit de gevangenis van Merksplas ontsnapte, een maffialid is en in zijn thuisland gezocht wordt voor dubbele moord.

jrosquin

Volgens woordvoerder Laurent Sempot is het ook niet de bevoegdheid van het Gevangeniswezen om dergelijke informatie te checken en ontbreken de middelen om dat te doen. De verouderde gevangenis van Merksplas wordt in principe niet gebruikt voor zware criminelen. Dat de ontsnapte Albanees een uitzondering is, kan het Gevangeniswezen evenmin garanderen.

Lees ook: Ontsnapte 'dief' Merksplas is dubbele moordenaar

Huurmoord

De 31-jarige Dritan Rexhepi wordt in Albanië vervolgd voor de huurmoord op een politieofficier en op de uitbater van een sigarettenwinkel. De Albanese overheid vroeg België enkele weken geleden om Rexhepi uit te leveren. Ook de Italianen en de Spanjaarden willen hem vervolgen, wegens drugshandel en bankovervallen.

"Wij hebben destijds beslist die man in Merksplas onder te brengen op basis van de informatie waarover wij beschikten", zegt Sempot. "In casu was dat volgens mij enkel de veroordeling, dus van onder meer diefstal met geweld. Wij hebben geen andere informatie gekregen van politie of gerechtelijke instanties. Het is niet onze verantwoordelijkheid om zelf elk van de duizenden dossiers die wij krijgen te screenen en wij hebben daar ook de middelen niet voor."

Zware criminelen in Merksplas?

Volgens Sempot zijn er nog tientallen gevangenen in Merksplas over wie het Gevangeniswezen slechts beperkte informatie heeft. Of er nog zware criminelen in Merksplas zitten, weet de woordvoerder dan ook niet met zekerheid te zeggen.

Bekijk de reportage van vtm:

MEER OVER Albanië

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio