VN-Veiligheidsraad stelt bespreking kwestie-Palestina uit

VN-Veiligheidsraad stelt bespreking kwestie-Palestina uit

VN-Veiligheidsraad stelt bespreking kwestie-Palestina uit

Print
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het besluit over de Palestijnse vraag tot volwaardig lidmaatschap van de VN maandag verdaagd.

"De raad zal woensdag om 9.30 uur (15.30 uur onze tijd) opnieuw voor overleg samenkomen", zei de voorzitter van de raad, de Libanese VN-ambassadeur Nawaf Salam, maandag in New York. Tevoren had de V-Raad iets meer dan een uur over de kwestie gepraat.

Vrijdag had Mahmud Abbas, voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), voor de Algemene Vergadering van de VN volwaardig VN-lidmaatschap voor 'Palestina' gevraagd.

In de Veiligheidsraad maakt de Palestijnse vraag geen kans: de Verenigde Staten hebben al op voorhand laten weten, desnoods hun veto te gebruiken.

De Palestijnen hopen in de Raad minstens negen van de vijftien lidstaten warm te maken voor hun initiatief: negen stemmen is het verplichte minimum voor een "aanbeveling" van de Raad aan de Algemene Vergadering (AV), die zich dan op haar beurt kan uitspreken. In de AV kunnen de Palestijnen rekenen op een ruime meerderheid; 126 tot mogelijk 140 van de 193 lidstaten zijn voor een Palestijnse staat.

Volgens diplomaten dreigt het overleg in de Veiligheidsraad weken, zoniet maanden aan te slepen.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws