MR steunt erkenning van FDF-fractie in Brussels parlement

MR steunt erkenning van FDF-fractie in Brussels parlement

MR steunt erkenning van FDF-fractie in Brussels parlement

Print
De MR-fractie in het Brusselse parlement is bereid een reglementswijziging te ondersteunen om de erkenning van de FDF als politieke fractie mogelijk te maken. Dat heeft MR-fractieleider Vincent De Wolf maandag gezegd.

Die steun zal volgens De Wolf gegeven worden in akkoord met MR-voorzitter Charles Michel. De breuk met de MR impliceert niet automatisch dat de FDF het statuut van erkende fractie krijgt. Met het statuut kan de FDF genieten van financiële middelen en stemrecht in commissies.

Het reglement van het Brusselse parlement bepaalt dat verkozenen van een kieslijst die bij de verkiezingen 10 procent van de zetels in hun taalgroep halen een erkende politieke fractie kunnen vormen.

Probleem is echter dat de FDF-ers verkozen werden op een MR-lijst. De formatie beschikt met elf op 72 Franstalige zetels nochtans over ruim voldoende leden om een fractie te vormen, wat niet het geval is voor de N-VA, die met één op 17 Nederlandstalige verkozenen over een statuut beschikt.

In een mededeling stelt De Wolf dat de MR "uit elegantie ten opzichte van de vroegere partner en uit respect voor democratische principes" elke vraag tot wijziging van het reglement zal ondersteunen die de FDF-verkozenen in staat stellen een erkende fractie te vormen.

Beeld: Photonews

MEEST RECENT