Onderhandelaars vatten luik bevoegdheidsoverdrachten aan met Justitie

Onderhandelaars vatten luik bevoegdheidsoverdrachten aan met Justitie

Onderhandelaars vatten luik bevoegdheidsoverdrachten aan met Justitie

Print
De vertegenwoordigers van de acht partijen die onderhandelen over een staatshervorming zijn vandaag de discussie gestart over de bevoegheidsoverdrachten naar de gemeenschappen en gewesten. Maandag werd vooral over Justitie gesproken.

De vergadering werd even voor 18.00 uur opgeheven omdat formateur Elio Di Rupo bij de koning verwacht werd voor een nieuw tussentijds verslag. Bij de vorst bracht Di Rupo volgens een mededeling van de persdienst van het paleis verslag uit over "de belangrijke vorderingen van de onderhandelingen".

De onderhandelaars zien elkaar dinsdag vanaf 13.30 uur opnieuw. Dan praten ze verder over Justitie. Nadien wordt onderhandeld over mobiliteit, veiligheid, economisch en industrieel beleid. In de voormiddag vinden op het stadhuis van Brussel de plechtigheden plaats in het kader van het feest van de Franse gemeenschap.

De onderhandelingen over de overdracht van bevoegdheden zouden donderdag of vrijdag afgerond kunnen worden.

Parallel met deze onderhandelingen was er ook een technische discussie over de uitvoering van hervormingen als de regionalisering van de kinderbijslag. Naast het stemmen van de teksten in het parlement moet ook het noodzakelijke kader gecreërd worden, bijvoorbeeld op administratief vlak.

Naargelang de bron wordt 2013, 2014 of 2015 naar voren geschoven als datum voor de inwerkingtreding. Ook op dit vlak zal de discussie echter nog voortgezet moeten worden.

Archiefbeeld: Photonews

MEEST RECENT