"Welcome in Weelde. Does everyone speak English?"

Welcome in Weelde. Does everyone speak English?

"Welcome in Weelde. Does everyone speak English?"

Print
Ravels - Eén week lang volgen we de bewoners van het noodopvangcentrum in Weelde tijdens hun activiteiten. In deel 1 vangen we nieuwe bewoners op bij hun aankomst in het centrum.
Elke avond om 19u30 houdt de Lijnbus uit Turnhout halt aan het noodopvangcentrum in Weelde. En bijna elke avond stapt van die bus een nieuw groepje asielzoekers, voor wie dit de eerste kennismaking is met hun nieuwe, tijdelijke thuis op de voormalige NAVO-basis aan het Geeneinde. Dit keer komen er elf nieuwe bewoners aan in het centrum.


Tijdens een korte introductie leggen begeleidsters Karen en Indra de regels van het centrum uit aan de elf nieuwe bewoners die vanavond uit de bus stapten. “De vier belangrijkste regels zijn: geen agressie, geen wapens, niet roken in de gebouwen en geen alcohol binnen het centrum. ’s Avonds om 24u moet iedereen binnen zijn. Wie wil, mag tien dagen per maand buiten het centrum slapen, maar dan moet je het vooraf wel laten weten.” Na de korte briefing worden de nieuwkomers naar hun kamers gebracht. Die telt zo’n twintig vierkante meter en bevat vier bedden, een tafel, stoelen en lockers. “We maken zoveel mogelijk een mix van nationaliteiten onder de kamergenoten”, vertelt Karen. “Zeker voor mensen die hier alleen aankomen. Als een koppel of een gezin met kinderen samen aankomt, worden die meestal wel in één kamer ondergebracht. Dat doen we ook als we bijvoorbeeld teams samenstellen voor een spel, zodat je geen strijd tussen landen krijgt.”

Nieuwkomer Aashish (23) uit Nepal, die alleen in het centrum is aangekomen, wordt meteen hartelijk ontvangen door zijn nieuwe kamergenoten. Ook al is het de eerste keer dat de mannen elkaar zien, er worden duchtig handjes geschud en zelfs knuffels uitgedeeld. “Zo’n vriendelijke ontvangst doet me deugd”, vertrouwt Aashish ons toe. “Ik was echt op zoek naar hulp en ben blij dat ik hier ben. Ik ben ongeveer een maand geleden uit Nepal vertrokken en ben eerst naar India gereisd. Gisteren ben ik in Brussel aangekomen en op 28 september heb ik het eerste interview voor mijn asielprocedure. Naar dat moment kijk ik uit, maar tegelijk ben ik zenuwachtig.”

LEES DE HELE REEKS OVER HET ASIELCENTRUM DEZE WEEK IN GAZET VAN ANTWERPEN

Kathleen VAN BEURDEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio