Thuishaven-Ritmica opent nieuw dagcentrum in Prinsenhof

Print
Hove - Na jarenlange leegstand krijgt de oude parochiezaal Prinsenhof in de Kapelstraat eindelijk een nieuwe bestemming. Thuishaven-Ritmica opent er dit weekend zijn nieuw dagcentrum voor een dertigtal mensen met een verstandelijke beperking.

"Maar we hopen hier ook de Hovese gemeenschap binnen te halen." Begin vorig jaar werd begonnen met de restauratie van de vroegere feestzaal van het Prinsenhof. Het voorste deel van het voormalige parochiecentrum werd eerder al omgebouwd tot een blok van appartementen. Nu is dus ook het achterste deel van het Prinsenhof gerestaureerd.

"We hebben de feestzaal kunnen behouden, maar we hebben er een verdieping bijgemaakt, met vier lokalen", zegt directeur Guy Stijven. Het nieuwe dagcentrum richt zich tot mensen met een verstandelijke handicap en een bijkomende psychologische of psychiatrische problematiek. "Onze cliënten komen hier overdag tussen 9 uur en 16 uur deelnemen aan de activiteiten die we hier aanbieden. Naast vormingsactiviteiten, zoals werken met de computer, zijn er ook ontspanningsactiviteiten, zoals zwemmen en fitness. Bovendien trachten we iedere gebruiker van het centrum als vrijwilliger hier in de buurt aan het werk te zetten. Dat kan een gemeentelijke groendienst zijn, een crèche of een winkel."

"Veel van onze mensen liggen ook met zichzelf in de knoop. Ze wonen nog thuis maar vragen zich af wat ze later gaan doen en hoe ze met hun beperking moeten omgaan. Ze hebben ondersteuning nodig om zich goed te kunnen voelen. Ook daar gaat veel aandacht naar uit ", zegt orthopedagoge Natacha Glautier. Het dagcentrum van Thuishaven-Ritmica wil de zaal ook ter beschikking stellen van de Hovese verenigingen.

"Voorwaarde is wel dat onze cliënten mee kunnen doen met de activiteiten, of een handje kunnen toesteken. Vergaderingen, tentoonstellingen, een kook- of yogacursus, het kan allemaal. We willen de samenleving als het ware naar binnen halen", aldus Guy Stijven.

"De dagwerking zal starten met een aantal eigen initiatieven waarbij ze de buurt zal uitnodigen. Op termijn hopen we echter ook op input van de buurt zelf. Mensen die hun hobby willen delen of de zaal willen gebruiken kunnen met hun voorstel langskomen. Door de zaal ter beschikking te stellen van de buurt en de verenigingen willen we de leefwereld van onze mensen uitbreiden. Samen activiteiten opzetten moet op termijn ook zorgen voor een positievere beeldvorming rond personen met een beperking."

LUDWIG VAN GELDER
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio