"Janssen stond op shortlist nog voor vondst lichaam Annick" (herlees verslag dag twee)

Janssen stond op shortlist nog voor vondst lichaam Annick (herlees verslag dag twee)

"Janssen stond op shortlist nog voor vondst lichaam Annick" (herlees verslag dag twee)

Print
Nog voordat het lichaam van Annick Van Uytsel gevonden werd, was er al een shortlist van mogelijke verdachten met daarop de naam van Ronald Janssen. Dat zei Bart Van Uffel van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Leuven maandagnamiddag op het proces in Tongeren. Van Uffel ontkent wel dat hij op die derde mei 2007 voor de deur van Janssen stond toen hij het telefoontje ontving over de vondst.

“Ik was in Loksbergen om er de omgeving te verkennen maar ik stond toen zeker niet aan de voordeur van Ronald Janssen”, ontkende Van Uffel zijn verklaringen die hij heeft afgelegd in het kader van het rapport van het Comité P. In dat onderzoek zei de speurder dat hij zich herinnerde dat hij voor het huis van Janssen stond.

Screening

Na een screening van het arrondissementeel informatiekruispunt (AIK) bleef volgens Van Uffel een lijst van drie tot zes namen van mogelijke verdachten over. Van Uffel ging de adressen van drie personen checken en kwam zo in Loksbergen (Halen) terecht. Waar precies, weet hij niet meer.

Van die screening werd geen pv opgemaakt en ook de andere speurders hadden volgens de Leuvense speurder André Allard geen weet van het lijstje. “Nochtans stond die lijst op de G:-schijf (een gedeelde map van de politiediensten, nvdr.). Een pv vond ik niet nuttig. We waren gewoon ter plaatse omdat we een dekpiste wilden uitwerken.”

Janssen kwam in beeld omdat hij in een databank voorkwam nadat zijn ex-vriendin Nathalie B. in 2005 klacht tegen hem had ingediend wegens verkrachting. Bovenien woonde hij in het gebied van de zendmast van Halen, waar het laatste gsm-signaal van Annick Van Uytsel werd opgevangen.

Afstapping

De laatste getuigen van de dag hadden het voornamelijk over de vindplaats van het lichaam van het 18-jarige meisje uit Kaggevinne (Diest). “Daar was te veel volk aanwezig”, luidde het besluit van Eric Valkenborg van de FGP Hasselt.

“Zo een afstapping moet zo secuur mogelijk gebeuren. Hier waren onder andere burgemeesters en politiemensen die er normaal gezien niet zijn. Het ging bovendien om een ‘waterlijk’ en dan moet het lichaam zo snel mogelijk de frigo in voor de autopsie. In dit geval bleef het lijk lange tijd in een warm tentje liggen en dat is niet bevorderlijk voor de sporen.”

“Het pakket en de duikers moesten zo snel mogelijk uit het water want op die plaats passeren veel schepen”, verdedigde Albert Priem van de Cel Vermiste Personen zijn beslissing. “Ik wou geen mensenlevens meer riskeren.”

Tot slot legden de ingeschakelde gedragswetenschappers nog uit hoe ze na de moord op Annick een profiel hebben opgesteld van de mogelijke daders.

Herlees hier het verslag van de tweede procesdag:

FiVr

Lees ook: Janssen: "Kwam op plaatsen waar Annick kwam, maar weet niet of ze mij kende"

MEEST RECENT