Meer dan twee miljoen doden per jaar door luchtvervuiling

Meer dan twee miljoen doden per jaar door luchtvervuiling

Meer dan twee miljoen doden per jaar door luchtvervuiling

Print
Per jaar sterven wereldwijd meer dan twee miljoen mensen aan ziektes die veroorzaakt zijn door luchtvervuiling. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het probleem situeert zich vooral in stedelijk gebied: 1,3 miljoen doden zijn het gevolg van de vervuiling in steden, zowel in ontwikkelingslanden als industrielanden.

Volgens de WHO konden 1,1 miljoen van de 2 miljoen doden vermeden worden als de normen gerespecteerd werden.

"Vervuilde lucht kan doordringen tot de longen en de bloedcirculatie en daardoor hartproblemen, longkanker, astma en luchtwegeninfecties veroorzaken", aldus de organisatie, die gegevens van 1.100 steden in 91 landen verzamelde en analyseerde.

Uit die gegevens blijkt dat 80 van de 91 landen de referentiewaarden van de WHO voor vervuilde lucht niet respecteren. "In veel steden is de luchtvervuiling op een gevaarlijk niveau voor de gezondheid aanbeland", zo zei doctor Maria Neira, directrice van de afdeling volksgezondheid en milieu van de WHO.

De gevaarlijkste zones bevinden zich in groeilanden zoals India en China, waar de gemeten waarden soms tot 15 keer hoger liggen dan de drempel.

.

Nu in het nieuws