Goudprijs valt sterk terug

Goudprijs valt sterk terug

Goudprijs valt sterk terug

Print
De koers van het goud blijft zwaar terugvallen. Een contract voor levering van edelmetaal in december is al gezakt tot minder dan 1.600 dollar per ons. Vorige week werd voor dezelfde hoeveelheid nog bijna 1.900 dollar per ons neergeteld.

Het voorbije jaar was de koers van het goud fors opgelopen. Het edelmetaal werd gezien als een veilige vluchthaven.

Goud doet het altijd goed in tijden van onzekerheid. Nu was die er rond de toekomst van de eurozone en rond de sterkte van de financiële instellingen.

Voorts was er de mogelijkheid van een oplopende inflatie. Bij sterke prijsstijgen voor goederen en diensten wordt de koopkracht van het geld immers uitgehold.

En ten slotte zorgde ook de lage Amerikaanse dollar voor een extra duw. Niet-Amerikanen konden makkelijk meer uitgeven voor hun goud zonder in eigen munt meer kwijt te zijn.

Terugval

De jongste dagen is er echter een stevige terugval. Aanleiding is een verzwakking van de wereldwijde economie. Nu diverse landen hun overheidsfinanciën op orde moeten krijgen, zullen er wellicht meer besparingen of nieuwe belastingen komen. En dat vreet de koopkracht van de bevolking aan, waardoor prijsstijgingen kunnen worden afgeremd. De vrees voor inflatie is daarmee ingedijkt.

Voorts vrezen heel wat investeerders dat de koers van het goud te fors is opgelopen. Na een snelle stijging, zou dus een snelle daling kunnen volgen. En dan komt het erop aan om snel van boord te springen.

En ook de hefboomfondsen spelen mee. Zij verwachten dat ze binnenkort klanten zullen moeten terugbetalen, waardoor ze geld nodig hebben.

JVG

.

Nu in het nieuws