Tienduizendste asielzoeker kan niet geplaatst worden

Tienduizendste asielzoeker kan niet geplaatst worden

Tienduizendste asielzoeker kan niet geplaatst worden

Print
Voor de tienduizendste keer sinds 2009 moet het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) maandag een asielzoeker een document "niet-toewijzing" overhandigen, waardoor die geen opvangplaats krijgt. Dat meldt ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen maandag. Fedasil bevestigt de cijfers.

"Er is geen plaats in het opvangnetwerk, waardoor heel wat mannen, vrouwen en kinderen op straat terechtkomen zonder begeleiding", meldt Els Keytsman, de directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Dat is gewoon onmenselijk voor zij die in hun thuisland vaak bedreigd werden, een gevaarlijke vlucht achter de rug hebben, en voor een vermoeiende asielprocedure staan."

Spreidingsplan

De ngo wijst op het belang van een spreidingsplan. "Het eerlijk spreiden van asielzoekers die al lang in het opvangnetwerk verblijven, over gemeenten kan een snelle oplossing zijn. Zo komt er vrij vlug plaats vrij voor asielzoekers die pas aankomen, en kan het opvangnetwerk recupereren van de oververzadiging", zegt Keytsman.

Ook vindt de organisatie het belangrijk dat asielzoekers die geen opvangplaats kregen, toch in het opvangnetwerk opgenomen worden. Fedasil beschouwt hen immers niet als doelpubliek, waardoor zij nooit meer terechtkunnen in een opvangcentrum, klinkt het.

"Door die mensen toch op te vangen, vermijden we dat ze naar de arbeidsrechtbank moeten. Die legt dan dwangsommen op voor elke dag dat een asielzoeker op straat moet leven. Asielzoekers hebben nood aan opvang en begeleiding, niet aan dwangsommen", aldus Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De organisatie zegt er niet bij waarom er onvoldoende plaats is in het opvangnetwerk. 14% van de mensen die in de centra verblijven zijn al erkend of geregulariseerd. Nog eens 10% is illegaal of uitgeprocedeerd. Beide groepen (samen goed voor een vierde van de 24.000 plaatsen) horen niet thuis in opvangcentra voor asielzoekers. De opvang van asielzoekers kost ieder jaar zo'n 430 miljoen euro. Slechts 15% van de asielzoekers worden later als vluchteling erkend.

Meer over de oorzaken van de opvangcrisis vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Beeld: Photonews

MEEST RECENT