Onderhandelaars pikken draad weer op met overdracht bevoegdheden

Onderhandelaars pikken draad weer op met overdracht bevoegdheden

Onderhandelaars pikken draad weer op met overdracht bevoegdheden

Print
Formateur Elio Di Rupo en de acht partijen die onderhandelen over een communautair akkoord, zitten maandagnamiddag opnieuw rond de tafel. Op het menu staat de overdracht van bevoegdheden.

Na het akkoord over de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de hervorming van de Senaat, de vereenvoudiging van de Brusselse instellingen en zaterdagmorgen over de financieringswet en de fiscale autonomie, zitten de onderhandelaars van PS, CD&V, MR, Open Vld, sp.a, cdH, Ecolo en Groen! sinds iets na 14.00 uur opnieuw samen in het voorzitterschap van de Kamer.

Ze buigen zich over de overdracht van bevoegdheden - het volgende luik van het communautair akkoord waarover de acht partijen onderhandelen. Het gaat daarbij onder meer over het luik Justitie. Ook de thematische werkgroep rond het gerechtelijk arrondissement BHV zou opnieuw bijeenkomen. Tot de overdracht van bevoegdheden hoort overigens ook het zogenaamde "eerste pakket" waarover in 2008 overeenstemming was bereikt, maar dat nog niet werd uitgevoerd.

De onderhandelaars zullen de besprekingen maandag alvast niet "tot de finish" doorzetten. De formateur wordt om 18.00 uur immers in Laken verwacht om er tussentijds verslag uit te brengen bij de koning.

Dinsdag zullen de partijen wellicht ook geen volledige dag rond de tafel kunnen zitten. Dan vindt immers het Feest van de Franse Gemeenschap plaats. Voor de middag staan op het stadhuis van Brussel toespraken geprogrammeerd van burgemeester Freddy Thielemans, minister-president Rudy Demotte en parlementsvoorzitter Jean-Charles Luperto.

.

Nu in het nieuws