Geen vergoeding meer voor Vlaamse parlementsleden bij vrijwillig vertrek

Geen vergoeding meer voor Vlaamse parlementsleden bij vrijwillig vertrek

Geen vergoeding meer voor Vlaamse parlementsleden bij vrijwillig vertrek

Print
Vlaamse parlementsleden die vrijwillig hun mandaat stopzetten, zullen in de toekomst geen uittredingsvergoeding meer krijgen. Het loon van de parlementsvoorzitter wordt bovendien verlaagd.

Dat is alvast afgesproken op de vergadering van de werkgroep die de parlementaire vergoedingen in het Vlaams parlement onder de loep neemt.

De discussie over de uittredingsvergoedingen en andere parlementaire vergoedingen laaide enkele weken geleden op toen bekendraakte dat Open Vld'er Sven Gatz, die zijn mandaat in het Vlaams parlement inruilde voor een job in de biersector, een uittredingsvergoeding van zo'n 300.000 euro kreeg. De zaak veroorzaakte heel wat heisa en Gatz liet weten dat hij afzag van zijn vergoeding.

Op een vergadering van de betrokken werkgroep onder leiding van CD&V'er Carl Decaluwé is maandag afgesproken dat parlementsleden die vrijwillig hun mandaat neerleggen, ook geen recht hebben op een uittredingsvergoeding.

4.000 euro per maand minder

Daarnaast wil men het loon van de parlementsvoorzitter (momenteel Jan Peumans, red.) verlagen tot het niveau van dat van de Vlaamse minister-president, plus één symbolische euro omdat de parlementsvoorzitter "de eerste burger van Vlaanderen is", zo legt Decaluwé uit. Concreet betekent dit dat Peumans 4.000 euro per maand minder gaat verdienen.

MEEST RECENT