"Zwarte lijst criminele migranten leidt tot schaamteloos racisme"

Zwarte lijst criminele migranten leidt tot schaamteloos racisme

"Zwarte lijst criminele migranten leidt tot schaamteloos racisme"

Print
De lijst met meest gezochte criminele buitenlanders die de Canadese overheid deze zomer op het internet publiceerde, heeft al vijf arrestaties opgeleverd. Maar het initiatief levert het Canadese Agentschap voor Grensdiensten ook veel kritiek op.

Minister voor Openbare Veiligheid Vic Toews wil laten onderzoeken of de wetten die de rechten van migranten en vluchtelingen in Canada beschermen, moeten worden herzien. Mensen die op het punt staan te worden uitgewezen, kunnen nog steeds worden vrijgelaten. De bestaande regeling dwingt de overheid te bewijzen dat uitgeprocedeerden die vastgehouden worden, ook werkelijk een gevaar uitmaken voor de samenleving. Voorlopig is het nog niet duidelijk of er een wetswijziging komt en hoe de nieuwe regels er zullen uitzien.

Tegenwind

Maar er komt tegenwind van organisaties die het opnemen voor migranten en vluchtelingen. Die stellen dat de bestaande wetten al voldoende mogelijkheden bieden om gevaarlijke criminelen achter de tralies te houden.

De wetswijzigingen die nu worden overwogen, lijken volgens Janet Dench, de directeur van de Canadese Raad voor Vluchtelingen, "de onafhankelijkheid van het gerecht te ondermijnen."

Dench is ook niet gelukkig met de publicatie van de lijst met de meest gezochte criminele buitenlanders in Canada op het internet. Volgens de Raad voor Vluchtelingen gaat het om een “gezamenlijke campagne van de overheid om vluchtelingen en immigranten in verband te brengen met criminaliteit en misbruiken". Dat is volgens Dench niet aanvaardbaar, want de overheid geeft zelf toe dat “maar een klein deel” van de nieuwkomers misdaden begaat.

Racisme

Volgens Dench voelt haar organisatie het effect van de media-aandacht die de publicatie van de zwarte lijst kreeg: tegen migranten worden meer tirades afgestoken die blijk geven van “schaamteloos racisme”.

Fawzia Sheikh

IPS

Foto Photonews

.

Nu in het nieuws