"Facebook volgt gebruikers na uitloggen"

Facebook volgt gebruikers na uitloggen

"Facebook volgt gebruikers na uitloggen"

Print
Een Australische hacker heeft ontdekt dat Facebook zijn gebruikers op het internet kan blijven volgen, ook al zijn ze uitgelogd op de netwerksite. Dat gebeurt via cookies waardoor Facebook het gesurf op alle sites in de gaten houdt met een like-knop, andere deelknop of een Face-bookwidget.

De speciale cookies - dit zijn bestandjes met gegevens over de gebruiker zodat hij niet bij ieder bezoek aan dezelfde website opnieuw dezelfde gegevens hoeft in te voeren - blijven bestaan en worden niet verwijderd bij het uitloggen.

Afgelopen week kondigde Facebook veel aanpassingen aan. Er werd ondermeer een nieuwe soort Facebook Apps getoond. Deze programma’s kunnen informatie over de gebruiker delen zonder tussenkomst van de gebruiker zelf. De netwerksite raadt gebruikers aan uit te loggen als ze niet willen dat de Apps informatie op het prikbord plaatsen.

Handmatig verwijderen

Maar volgens de Australische hacker Nik Cubrilovic helpt uitloggen niet en hij heeft dat proefondervindelijk bewezen. Hij heeft op zijn blog een aantal codes gepubliceerd waaruit blijkt dat de cookies bij het uitloggen wel aangepast, maar niet verwijderd worden. “Als je wil dat Facebook helemaal niets meer kan zien, is de enige oplossing het handmatig verwijderen van de cookies”, aldus Cubrilovic.

Cubrilovic heeft Facebook via herhaaldelijke mails op de hoogte gebracht, maar daar wordt niet gereageerd.

MEEST RECENT