WK veldrijden 2013 in Amerika op de helling

Als Louisville tegen eind deze week geen financiële en organisatorische waarborgen kan geven aan de UCI, speelt de Amerikaanse stad de organisatie van het wereldkampioenschap veldrijden van 2013 kwijt. Het plan-B? Verhuizen naar Luxemburg of Frankrijk.

jrosquin

Bart Wellens en Rob Peeters gingen vorige week op scouting in Louisville. Doel: de verkenning van het parcours waarop het wereldkampioenschap veldrijden wordt afgewerkt op 2 en 3 februari 2013.

Eens ter plekke wreven beide Kempenaars zich de ogen uit: in het Eva Bandman Park was niks te bekennen dat ook maar van ver op een veldritparcours leek. Hoogst alarmerend, vooral omdat de masters over dik vier maanden hun wereldkampioenschap op dezelfde plek horen af te werken, een ‘generale repetitie’ voor het grote evenement dat één jaar later wordt georganiseerd.

Nog week tijd voor sluitende garanties

Even naar de website van het evenement surfen leert dat de organisatoren beduidend meer kopzorgen hebben dan het op poten zetten van het parcours. Tot dusver werden welgeteld… drie sponsors op de kop getikt. De toeristische diensten van Louisville en staat Kentucky, plus de plaatselijke sportcommissie. Geen enkel commercieel bedrijf dat tot dusver brood zag in de sponsoring van het evenement.

Reden tot bezorgdheid bij de UCI. Op het comité directeur van de Internationale Wielerunie, eind vorige week in Kopenhagen, belandde het dossier-Louisville op tafel. De bewindslui van de UCI geven de organisatoren nog tot eind deze week de tijd om sluitende garanties op tafel te leggen wat het financiële plaatje aangaat. Er wordt ook een strikte timing geëist aangaande het effectief starten van de werkzaamheden ter plaatse. Blijven de initiatiefnemers doof voor de wenken van de UCI, dan verliest Louisville het recht op de organisatie van het WK.

Alternatief: Luxemburg

Ondertussen wordt er vanuit het hoofdkwartier in Aigle al stilaan uitgekeken naar kandidaten die het van Louisville willen overnemen. Luxemburg en Frankrijk zijn mogelijkheden, wat dat betreft.

Vooral Luxemburg lijkt in de running. In Luxemburg-stad wordt al langer geflirt met de gedachte aan de organisatie van een wereldkampioenschap veldrijden in de buurt van het plateau van Kirchberg. Een nieuw WK in België lijkt uitgesloten.

Bij de Belgische Wielerbond staat niemand te springen bij de gedachte aan een nieuw wereldkampioenschap, meteen na dat van Koksijde. ’s Werelds beste crossers strijken ten vroegste opnieuw in Vlaanderen neer in 2016.

GUY VERMEIREN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen