"Europees reddingsplan dikt aan tot 1.200 miljard"

Europees reddingsplan dikt aan tot 1.200 miljard

"Europees reddingsplan dikt aan tot 1.200 miljard"

Print
De landen van de eurozone sleutelen momenteel aan een nieuw, steviger reddingsplan. Dat blijkt op de jaarlijkse top van het Internationaal Muntfonds (IMF) in Washington. De belangrijkste krachtlijn hierbij is dat het EFSF, het fonds voor eurolanden in nood, wordt verviervoudigd in omvang en 1.200 miljard euro aan reserves zou bevatten.

Het reddingsplan moet de gevolgen van een eventueel Grieks bankroet indijken. Het EFSF (European Financial Stability Facility) dat momenteel goed is voor 440 miljard euro aan reserves wordt volgens sommige bronnen opgetrokken tot 1.200 miljard euro. Die indrukwekkende matras moet de kredietwaardigheid van landen als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië ondersteunen.

"Haircut"

In het nieuwe plan zou ook een zogenaamde "haircut" zijn opgenomen van de Griekse staatsobligaties. De obligatiehouders zouden 50 procent van hun vordering op de Griekse staat laten vallen in plaats van de eerder genoemde 21 procent. Griekenland zou zo niet (volledig) bankroet gaan en in de eurozone blijven.

Eerder al pleitte IMF-voorzitster Christine Lagarde (foto) ervoor dat de banken hun kapitaalratio zouden optrekken. Ook dat is een onderdeel van het huidige plan. Een verhoging van het kapitaal is nodig om de impact van de Griekse "haircut" en eventueel verliezen elders - Ierland om er maar een te noemen - op te vangen.

Volgens sommige bronnen zouden de meeste Europese banken een eventueel Grieks bankroet, goed voor een verlies van 340 miljard euro, nog wel aankunnen. Maar een verdere uitbreiding van de crisis naar andere landen zou fataal worden.