Leuvense speurder Allard: "Chaotisch onderzoek met dubbele moord als ontknoping"

Print

Leuvense speurder Allard: Chaotisch onderzoek met dubbele moord als ontknoping

De naam Ronald Janssen kwam tijdens het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel meerdere keren aan bod, maar de Leuvense speurders lieten die piste al gauw links liggen. Dat verklaarde André Allard (foto), de commissaris van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Leuven maandagvoormiddag zelf op de tweede dag van het proces Janssen.

Het was het Leuvense onderzoeksteam van commissaris André Allard dat volgens het comité P blunderde in het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel (18): omdat zij er niet in slaagden om Janssen te ontmaskeren, kon hij drie jaar later zijn buurmeisje Shana (18) en haar vriend Kevin (22) vermoorden.

Vandaag mocht Allard samen met Marc Bellinkx van de FGP Hasselt de grote lijnen van het onderzoek toelichten. Allard bevestigde het oordeel van het Comité P: er waren te veel mensen aanwezig op de vindplaats van het lichaam van Annick Van Uytsel, Ronald Janssen kwam tijdens het moordonderzoek verschillende keren in beeld, enz. “En spijtig genoeg is dan de dramatische ontknoping gekomen met de dramatische dubbele moord in Loksbergen…”, aldus de Leuvense speurder, die aan de hand van cijfers over het aantal processen-verbaal en de DNA-testen toch probeerde te bewijzen dat het onderzoek “een heel werk is geweest”.

Chaos

Het lichaam van Annick werd op 3 mei 2007 teruggevonden in het Albertkanaal in Lummen. Allard bevestigde dat er te veel diensten ter plaatse waren en dat het niet meteen duidelijk was wie het onderzoek op zich moest nemen.

“En dan is er nog het tijdsverloop van het pak. Dat pak bleef na het vinden ervan enkele uren ter plaatse liggen, hetgeen een invloed heeft gehad op enkele interpretaties over de botanische sporen en de toestand van het lichaam – het insijpelen en de doorstroming van water. Ook de interpretaties over de sporen op en in het pak worden beïnvloed: wat was nog eigen aan het pak en wat was eigen aan het water. Kortom: het verliep chaotisch”, vatte de speurder het samen.

Vervolgens schetste Allard het verdere sporenonderzoek. De verhoren, het terugvinden van de fiets van Annick, de DNA-onderzoeken, de (valse) tips,… Niets kon een doorbraak forceren.

Screenings

Ronald Janssen kwam voor het eerst in beeld tijdens de lente van 2008 toen de speurders gemeld werd dat de leerkracht uit Loksbergen (Halen) in 2005 door zijn vrouw aangeklaagd was geweest wegens verkrachting. Dat spoor kreeg verder geen aandacht.

Ook in verdere screenings kwam de naam van Janssen voor, maar hij werd niet verhoord. In december 2009 stelden de politiediensten in Turnhout een profiel op van de mogelijke dader van de moord op Annick Van Uytsel. Opnieuw kwam Ronald Janssen in beeld maar opnieuw gebeurde er niets.

Na de moorden op Kevin Paulus en Shana Appeltans op 2 januari 2009 werd Janssen snel opgepakt en ging hij over tot bekentenissen. Hij biechtte vrijwel meteen op dat hij Kevin had vermoord, dat hij Shana verkracht en vermoord had en dat hij ook verantwoordelijk was voor de dood van Annick Van Uytsel.

Het onderzoek van de Leuvense en de Hasseltse speurders wordt deze week gedetailleerd uit de doeken gedaan.

Volg de tweede procesdag live via onze reporter ter plaatse:

FiVr

Nu in het nieuws