Benedictus' visie op moslimmigratie: "langzame zelfmoord van Europa"

Benedictus' visie op moslimmigratie: langzame zelfmoord van Europa

Benedictus' visie op moslimmigratie: "langzame zelfmoord van Europa"

Print
Toen paus Benedictus XVI nog aangesproken werd als kardinaal Joseph Ratzinger heeft hij onverbloemd zijn gedacht gezegd over de instroom van moslims in Europa. Hij noemde het de "langzame zelfmoord van Europa". Dat blijkt uit een biografie van Benedictus XVI van de hand van Conrad Black. Daarin komt voor het eerst de persoonlijke visie van de paus over dit onderwerp aan bod.

Volgens de Canadees-Britse mediamagnaat Conrad Black zou de paus die uitspraak hebben gedaan in 1990 tijdens een diner bij de voormalige kardinaal van Toronto in Canada. Joseph Ratzinger zei daar "dat de Europese bevolking krimpt en veroudert en dat de ongeborenen gedeeltelijk worden vervangen door onassimileerbare immigranten. Hij zei te denken dat Europa uit zijn apathie zou ontwaken, maar dat er moeilijke tijden zouden aanbreken", aldus Black in zijn biografie.

Nadien is paus Benedictus XVI nooit meer zo expliciet geweest. In 2006 zorgde hij wel voor ophef toen hij tijdens een lezing in Regensburg een verband legde tussen de islam en geweld door een omstreden passage uit een betoog van een Byzantijnse keizer te citeren: "Laat mij zien wat Mohammed voor nieuws heeft gebracht en je zult er slechts slechte en onmenselijke dingen vinden, zoals zijn gebod om het geloof dat hij predikte te verspreiden met het zwaard".

De paus erkende nadien hij zich beter anders had uitgedrukt. Maar er volgden geen excuses.

(Beeld Photonews: kardinaal Joseph Ratzinger in 1993)

MEEST RECENT