"Muurkeklop moet olympische discipline worden"

Print
Antwerpen - Dit weekend werd het tweede Belgisch kampioenschap 'muurkeklop' beslecht in Nijlen. Zo'n 60 deelnemers vanuit alle windstreken maakten er een boeiend kijkstuk van.

Bram Gijsels uit Herenthout kwam zijn titel niet verdedigen, dus waren alle ogen gericht op organisator en vice-kampioen Ben Vercammen. Ook onze vliegende reporter deed opnieuw een gooi naar de titel. Bekijk het filmpje!

'Muurkeklop' is een spel dat op vele lagere- en middelbare scholen wordt gespeeld tijdens de speeltijd, maar als volwassene is het spelen ervan nog steeds een taboe. De organisatoren hopen met het BK deuren te openen voor een ware competitie. De bedoeling is om het spel (in het Antwerpse ook bekend als 'smashen' of 'kaleren') in 2028 als olympische sport te introduceren.

Het niveau lag veel hoger dan vorig jaar, maar toch is het voortbestaan van muurkeklop bedreigd. IJsboerke maakt namelijk niet meer dezelfde plastieken (voet)ballen als vroeger, en muurkeklop vereist een deftige speelbal. "We hopen dat IJsboerke opnieuw zijn oude producent aanschrijft, of dat een ander bedrijf zo'n ballen aanmaakt", aldus de organisatie.

Foto: Giel Torfs

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio