FDF stapt uit de MR

FDF stapt uit de MR

FDF stapt uit de MR

Print
De algemene raad van het FDF heeft beslist uit de MR te stappen. Het akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde, dat MR-voorzitter Charles Michel mee goedkeurde, ging te ver voor de partij van Olivier Maingain (foto).

Op aansturen van het FDF pleitte de MR de voorbije jaren steevast voor de uitbreiding van het Brussels gewest, ter compensatie van de door de Vlamingen gevraagde splitsing van BHV. In het BHV-akkoord is er van die uitbreiding geen sprake. Ook andere FDF-eisen komen niet in het akkoord voor.

FDF-voorzitter Olivier Maingain sprak van "verraad" en riep de algemene raad van het FDF bijeen. Tijdens de vergadering in Sint-Lambrechts-Woluwe werd uiteindelijk gestemd over een verdere deelname aan de MR.

Het resultaat was erg negatief. Slechts drie van de 350 aanwezige FDF'ers stemde zondagavond tegen de eigen koers die het FDF voortaan wil varen.

Confederalisme

"De wil om de rechten van de Franstaligen te verdedigen is door de huidige leiding van de MR niet gerespecteerd", herhaalde Maingain. "Het akkoord rond BHV is een nieuwe stap in de richting van het confederalisme en het erkent Brussel niet als volwaardig gewest."

Het FDF slaat dus de MR-deur dicht, maar hoopt dat liberale mandatarissen die de communautaire eisen van het MR-charter willen blijven verdedigen met het FDF zullen blijven samenwerken. Maigain reikt openlijk de hand naar ontgoochelde MR-leden in Brussel en de rand en hoopt dat die de rangen van zijn partij zullen vervoegen.

De scheiding tussen PRL en MR heeft gevolgen in het Franstalige politieke landschap, vooral in Brussel. In het Brusselse parlement is het FDF goed voor elf van de vijfentwintig MR-zetels, bijna de helft dus. In de Kamer telt het FDF drie zitjes en in de regering in lopende zaken is Bernard Clerfayt nog steeds staatssecretaris.

Nu in het nieuws