Peiling La Libre/RTL-TVi: "N-VA en PS blijven de grootste"

Peiling La Libre/RTL-TVi: N-VA en PS blijven de grootste

Peiling La Libre/RTL-TVi: "N-VA en PS blijven de grootste"

Print
Volgens een nieuwe peiling van de krant La Libre Belgique en de televisiezender RTL-TVi blijft de N-VA de grootse partij in Vlaanderen.

De partij van Bart De Wever zou 36 procent van de stemmen halen, zowat zes procent meer dan bij de verkiezingen van juni 2010. In Wallonië en Brussel blijft de PS van formateur Di Rupo de grootste. De peiling werd tussen 9 en 19 september afgenomen, dus voor het BHV-akkoord en de scheiding tussen MR en FDF.

LDD

De peiling toont nauwelijks verschuivingen aan in het politieke landschap. De N-VA blijft de enige Vlaamse partij die echt blijft stijgen in de peilingen. Tweede partij is CD&V (15,1%), sp.a (14,1%), Open Vld (12,5%), Vlaams Belang (10,7%) en Groen! (7,2%).

LDD, de partij van Jean-Marie Dedecker zakt verder weg en zou onder het procent eindigen.

Wallonië en Brussel

In Wallonië blijft de PS de grootste. Di Rupo en zijn partij halen er 37,1% van de stemmen, iets minder dan bij de verkiezingen. De MR blijft tweede met 21,9%. Ecolo en cdH halen tussen de 13 en 14%

In Brussel haalt de PS 26,3%, iets meer dan de MR (25,4%). Ecolo is er de derde partij met 12,7% en het cdH eindigt op 10% van de stemintenties. De peiling heeft een foutenmarge van 2,19%.

De Wever

Bart De Wever (N-VA) blijft de populairste politicus in Vlaanderen, voor Elio Di Rupo (PS), Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V).

In Wallonië is Di Rupo de nummer één, voor Joëlle Milquet (cdH) en Guy Verhofstadt (Open Vld). In Brussel leidt Di Rupo voor Didier Reynders (MR) en Verhofstadt.

Nu in het nieuws