Boek over heidebrand toont emoties van brandweermannen

Print

Boek over heidebrand toont emoties van brandweermannen

Kalmthout - Exact vier maanden na de brand op de Kalmthoutse Heide is het hele drama nu te boek gesteld. Plaats van voorstelling was niet toevallig De Vroente aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide, waar de eerste uren van de brand het crisiscentrum gevestigd was en het eerste hoofdstuk van het drama geschreven werd.
De rest heeft auteur Eva Hensbergen gedaan. De echtgenote van de Kalmthoutse brandweercommandant Ronny Van Riel was vanaf het eerste moment geïnteresseerd in het drama, al wist ze niets van branden of brandbestrijding. De eerste dagen heeft Evan Hensbergen haar man ook niet te zien gekregen. De brand was op 27 mei wel onder controle, maar er waren opflakkeringen tot 9 juni. Nadien was er tijd voor uitvoerige gesprekken en kon Eva ook praten met vele andere betrokkenen, zoals burgemeester Lukas Jacobs en gouverneur Cathy Berx. Zo ontstond de getuigenis "In het heetst van de strijd", een boeiend lees- en fotoboek over een drama dat hopelijk nooit meer terugkeert.

Eva Hensbergen, "De brand op de Kalmthoutse Heide. In het heetst van de strijd". Witsand Uitgevers, 200p., 22,50 euro, www.witsand.be. Er is een interview met Eva Hensbergen op 10 november op de Boekenbeurs.

Boris Rousseeuw


Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio