350 personen stappen op in 'Slettenwandeling' tegen seksueel geweld

350 personen stappen op in 'Slettenwandeling' tegen seksueel geweld

350 personen stappen op in 'Slettenwandeling' tegen seksueel geweld

Print
Zowat 350 personen hebben zondagnamiddag deelgenomen aan een zogenaamde 'Slutwalk' door de straten van Brussel. De betogers protesteerden tegen seksueel geweld en de argumenten die worden gebruikt om dat seksueel geweld goed te praten.

Ze eisten het recht op om over straat te lopen in de kledij waarin zij zich goed voelen, zonder dat die aanleiding moet geven tot handtastelijkheden, agressie of denigrerende opmerkingen.

De 'Slettenwandelingen' zijn een fenomeen dat overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten, waar ze ontstaan zijn als protest tegen het feit dat mannen die beschuldigd werden van verkrachting, vrijgesproken werden omdat hun slachtoffers de feiten zouden uitgelokt hebben door hun gedrag of hun kleding.

"Een dergelijke rechtvaardiging van seksueel geweld door een of andere zogenaamd morele norm, is onaanvaardbaar", zegt Julie Richel van het Collectif Slut Walk Belgium.

"Geweld, of dat nu seksueel is of ander, valt niet te rechtvaardigen. Mensen hebben het recht over straat te lopen zoals zij dat willen, elkaar een hand te geven, te omhelzen of te kussen zonder dat iemand daar aanstoot aan moet nemen."

Een betoogster in minishort en mini-T-shirt verwoordde het zo: "Ik heb het recht in deze kleding rond te lopen als ik me daar goed in voel. Niemand heeft daar wat op te zeggen en mijn kledij geeft niemand het recht om mij als 'gemakkelijke' of een seksuele prooi te beschouwen."

Foto Photo News

Nu in het nieuws