Cavendish kroont zich tot wereldkampioen in Kopenhagen

Print

Cavendish kroont zich tot wereldkampioen in Kopenhagen

Mark Cavendish is in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen geworden. De Brit versloeg de Australiër Matthew Goss en de Duitser Andre Greipel in een spurt bergop.

Onze landgenoot Jürgen Roelandts werd knap vijfde na de Zwitser Fabian Cancellara, al zat er meer in. "Ik werd vlak voor de meet ingesloten door Goss, anders rijd ik misschien voor een podiumplaats", zei Roelandts meteen na de finish. "Winnen zat er echter niet in, Cavendish was te sterk."

Groot-Brittannië controleerde nagenoeg de hele wedstrijd, maar in de slotfase was er een zelden geziene hectiek om voorin te blijven. Philippe Gilbert probeerde nog wel mee te spurten, maar de Belgische kampioen zat te ver en werd uiteindelijk zeventiende.

Lees ook Achter de schermen van het WK
En Gecast in verkeerde film
En Cavendish: "Al drie jaar hiermee bezig"
En Reacties Belgen

Hushovd

Na de start in het centrum van Kopenhagen volgde een aanloop van 28 kilometer naar het plaatselijke parcours in Rudersdal, waar in totaal zeventien ronden van elk 14 kilometer werden afgelegd. Al in de eerste ronde vormde zich een kopgroep van zeven die een maximale voorsprong van 8 minuten bijeen fietste.

Het peloton liet begaan, tot in de tiende ronde Johan Vansummeren en Olivier Kaisen samen met Paolini, Clarke en Offredo een tegenaanval opzetten. Ze vonden aansluiting met de koplopers, maar het peloton was wel genaderd tot op een minuut.

Intussen mochten onder meer Greg Van Avermaet en titelverdediger Thor Hushovd een kruis maken over hun ambities na een val in het midden van het pak.

Britten

In de voorlaatste ronde werd met Anthony Roux de laatste van de elf vluchters gegrepen en mocht een fris trio het gaan proberen. Thomas Voeckler, Nicki Sörensen en landgenoot Klaas Lodewyck bleven echter steeds in het vizier van de Britten die met nog 6 kilometer te gaan voor de hergroepering zorgden.

Met een brede aankomstzone was het bijzonder hectisch waardoor het zeer moeilijk was voorin te geraken of er te blijven. Een aanvalspoging kwam er niet meer en in een vrij chaotische sprint vond Cavendish toch het gaatje en greep het goud.


Uitslag:

1. M. Cavendish (GBr)
2. M. Goss (Aus) op 0"
3. A. Greipel (Dui)
4. F. Cancellara (Zwi)
5. J. ROELANDTS
6. R. Feillu (Fra)
7. B. Bozic (Slv)
8. E. Boasson Hagen (Noo)
9. O. Freire (Spa)
10. T. Farrar (VSt)
17. P. GILBERT
48. N. NUYENS
52. B. LEUKEMANS
63. K. LODEWYCK
93. K. DE WEERT op 19"
109. O. KAISEN op 4:00
175. G. VAN AVERMAET op 9:10
177. J. VANSUMMEREN op 9:16

Meer sportnieuws