Koning Albert op pensioen na staatshervorming? (video)

Koning Albert op pensioen na staatshervorming? (video)

Koning Albert op pensioen na staatshervorming? (video)

Print
Koning Albert mag van de Belgen op pensioen van zodra de langverwachte staatshervorming een feit is. Dat blijkt uit een rondvraag van het magazine Royals. De opvolging van de koning blijft evenwel een probleem: prins Filip is nog altijd niet populair.

Acht op de tien Belgen vindt dat koning Albert na de staatshervorming mag genieten van een welverdiende rust, zo blijkt uit de enquête. "Het aantal respondenten dat ja heeft geantwoord op deze vraag is verbluffend. Ik vermoed dat de mensen door de politieke impasse in België in een soort van medelijden gestemd hebben", zegt Kristine De Vriese van Royals.

Volgens Royals zou de koning mogelijk aftreden na de staatshervorming. "Alles hangt van de koning af natuurlijk. Iedereen is over de koning tevreden. Maar het zou niet abnormaal zijn dat op een bepaald ogenblik de fakkel wordt doorgegeven. Dat kan natuurlijk. En dan zou je kunnen zeggen: een nieuwe koning voor een nieuw land. Dat is natuurlijk denkbaar", zegt minister van Staat Mark Eyskens.

Alberts opvolger Filip kampt wel nog altijd met een imagoprobleem, zelfs bij de lezers van Royals. Zo denkt 41 procent van de Belgen dat Willem Alexander de beste koning van Europa zal worden, slechts 16 procent van de Belgen vindt dit van Filip. Zijn vrouw, prinses Mathilde, is dan weer erg geliefd.

De enquête werd volgens De Vriese afgenomen bij bijna duizend respondenten in België, Nederland en Frankrijk en uitgevoerd via internet.

Nu in het nieuws