Financieringswet: N-VA dag later iets voorzichtiger

Een dag na het akkoord over de financieringswet luidt de N-VA-kritiek op de nieuwe financieringswet wat voorzichtiger. "We willen eerst teksten zien", zei Vlaams N-VA-fractieleider Kris Van Dijck zondag in 'De Zevende Dag' op Eén. De onderhandelende partijen CD&V, Open Vld, sp.a en Groen! noemen de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever "nonsens".

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zaterdag dat Vlaanderen met het akkoord verarmt en dat er nog bijkomende transfers komen: jaarlijks een "blanco chequ"" van 600 miljoen extra voor Brussel en een "jaarlijkse geldzak" voor Wallonië van maar liefst 500 miljoen euro.

"Pertinent onjuist", luidt het bij Open Vld, CD&V, sp.a en Groen!. In vergelijking met het huidige systeem zal Vlaanderen er gespreid over een periode van 18 jaar 880 miljoen euro meer krijgen, zei sp.a-fractieleider John Crombez. De 500 miljoen euro voor Wallonië is geen nieuwe transfer, maar een plafond op de huidige solidariteit die geleidelijk wordt afgebouwd, zei Crombez nog.

CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé zei dat de herfinanciering van Brussel geen "blanco cheque" is, maar aan duidelijke voorwaarden gekoppeld is.

"Om ten gronde te kunnen reageren, willen we eerst de teksten zien", zegt Van Dijck. "Ik vraag aan eenieder om transparant te zijn over wat overeengekomen is en dan zullen we dat verder bekijken".

Nu in het nieuws