Peeters: "Conclusie N-VA voorbarig"

Peeters: Conclusie N-VA voorbarig

Peeters: "Conclusie N-VA voorbarig"

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is gematigd positief over het akkkoord dat de acht onderhandelende partijen sloten over de financieringswet. "Met de informatie die ik nu heb is er geen tegenspraak met het Vlaams regeerakkoord", zei hij zondag in de Zevende Dag (één). De eindevaluatie wil hij pas maken als er volledig communautair akkoord is.

Peeters' coalitiepartner N-VA schoot het akkoord al af. "Vlaanderen is armer geworden", luidde de conclusie van de partij van Bart De Wever. De Vlaams-nationalisten zien drie nieuwe transfers van Vlaanderen naar het zuiden van het land.

Peeters noemt die conclusie "voorbarig". "Belangrijk is dat er een akkoord is waar er fiscale autonomie in zit, responsabilisering van de deelstaten en transparante solidariteit. Dat is de basis van een Copernicaanse omwenteling", zegt Peeters.

De Vlaamse minister-president "had liever verder gegaan", maar benadrukt dat zo'n Copernicaanse omwenteling stap per stap wordt gerealiseerd. Het akkoord lijkt niet in tegenstrijd met het Vlaams regeerakkoord, al wil Peeters de eindevaluatie maar maken als ook er ook over de staatshervorming en het socio-economisch beleid een akkoord is. Die eindevaluatie zal binnen de Vlaamse regering worden gemaakt, zei hij nog.

Peeters herhaalde ook dat hij niet van plan is zijn coalitie met CD&V, sp.a en N-VA te wijzigen.

Beeld: PhotoNews

Lees ook: Beke over kritiek N-VA: "Complete nonsens"

Nu in het nieuws