Kloosterstraat opnieuw open

Print
Zele - Het gemeentebestuur van Zele zal de aanwezigheid van politie in de Kloosterstraat en omgeving gevoelig verhogen. Na de oktoberkermis stelt het de straat opnieuw open voor alle verkeer, ook in het weekend.
Na het dodelijk ongeval eind juni veroorzaakt door straatracers en de rellen met jongeren half augustus aan café 't Verdriet, werden drastische middelen bovengehaald. De Markt werd verkeerstechnisch gereorganiseerd en de Kloosterstraat in het weekend bij wijze van proefperiode verkeersvrij gemaakt.
Precies dat laatste ligt bij de bewoners van de Kloosterstraat erg gevoelig.

Volgens hen nam de overlast sinds het afsluiten van de Kloosterstraat alleen maar toe. “Onze straat is een openbare plek voor openluchtfuiven geworden”, klagen ze in koor. “Zodra de blokken waren geplaatst, werd er op straat gevoetbald tot een stuk in de nacht. De jongeren lopen gewoon op straat te feesten. Overal op straat vinden we kapotte flessen en glazen, vaak meegebracht van thuis.”

De Verkeerscommissie had goede bedoelingen met vier technische voorstellen om de straatracers in de uitgaansbuurt aan banden te leggen.
Volgens de bewoners ligt daar het probleem niet. “Het gaat niet om racen”, verduidelijken ze het probleem. “Die gasten trekken op met gierende banden en remmen dan bruusk. Geen drempel die hen dat gaat verhinderen, integendeel.”

*Extra politiepatrouille*

Bijna wanhopig smeekten de bewoners de commissie om eindelijk eens naar hun grieven te luisteren. Sommigen onder hen wonen er al 50 jaar. “Wij willen niet dat onze straat wordt afgesloten. Wij wonen in een fijne buurt en wij hebben die jongeren graag in onze straat. Wij houden ook van de ambiance die er kan zijn. Dit is een uitgaansbuurt, wij verdragen dat. De jeugd heeft recht om uit te gaan. Het is de mentaliteit van enkelingen die moet aangepakt worden."

Het gemeentebestuur gaat in op de vraag van de bewoners. Omdat met de kermisweek nog veel volk wordt verwacht, wordt er geopteerd om de straat nog drie weekends af te sluiten. Opmerkelijk is dat de straten nu al niet meer afgesloten zullen worden op zondag.
Voorts patrouilleren in de politiezone Berlare-Zele normaal twee interventieploegen tijdens het weekend. Daar komt nu een extra ploeg bij die zich specifiek op de driehoek Zandberg, Markt, Station zal focussen.
Politiedeskundige Johan De Bruycker vermeldt er wel bij dat bij een dringende interventie de ploeg ook genoodzaakt zal zijn deze actieregio te verlaten. "Permanent toezicht is niet mogelijk, maar we kunnen wel zoveel als mogelijk aanwezig zijn. We hanteren geen nultolerantie. Voorlopig is dat nog niet aan de orde geweest. Onze aanwezigheid in het straatbeeld blijkt voldoende."

De zes extra agenten zouden er komen in maart 2012. In januari 2012 wordt de nieuwe verkeerswet een eerste keer tussentijds geëvalueerd.

De bewoners van de Kloosterstraat halen opgelucht adem. Zij hebben hun slag thuisgehaald. "Wij kunnen ons goed vinden in deze nieuwe regeling. Eindelijk luisteren ze naar ons. We voelen ons begrepen. En we hebben het volste vertrouwen in onze politie. Die mensen doen hun werk zeer goed."

Johan Picqueur
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio