Beke over kritiek N-VA: "Complete nonsens"

Beke over kritiek N-VA: Complete nonsens

Beke over kritiek N-VA: "Complete nonsens"

Print
Partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld) en Wouter Van Besien (Groen!) weerleggen de kritiek van N-VA-kopstuk Bart De Wever. Die zei dat de Vlamingen door de nieuwe financieringswet armer zullen worden. "Complete nonsens", zegt de CD&V'er.

"De Vlamingen zijn nu verantwoordelijk voor hun eigen middelen, hun eigen financiële instrumenten, iets wat de Vlamingen al jaren vragen en wat vannacht eindelijk gerealiseerd werd", zei Beke op Eén.

Ook De Croo is positief. "Wat we vannacht bereikt hebben, laat ons toe om eindelijk een 'wortel-en-stokbeleid' te voeren. Zo hebben we de bevoegdheid van arbeid naar Vlaanderen gehaald, zodat we een eigen activerings- en opvolgingsbeleid kunnen voeren en zelf kunnen bepalen op welke manier we mensen gaan belasten. We kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen die werken er meer aan overhouden. We krijgen de kans om onze eigen prioriteiten te stellen."

Beke benadrukt eveneens dat Vlaanderen meer fiscale autonomie krijgt. "Vandaag zijn we verantwoordelijk voor 1 op de 5 eigen middelen die we innen, dat zal nu 1 op 3 worden, een substantiële vooruitgang dus."

Wouter Van Besien verklaart dan weer dat de 500 miljoen euro die naar het Waalse gewest zal gaan, geen nieuwe transfer is. "Het geld stond al ingeschreven in de oude financieringswet, maar wordt nu in de komende 20 jaar uitgedoofd. Deze afbouwmaatregel bestempelen als een bijkomende transfer is boerenbedrog."

Lees ook: De Wever: "Vlamingen zijn een pak armer geworden"

.

Nu in het nieuws